DON DIEGO TRIO – 10TH

Artiest info
Website

facebook

Label: Twang Farm

 

Sinds hun passage bij ‘Bed ’n Blues’ in Halen op 26 september 2023 voor een swingend ‘Living Room’-concert voor ‘Rootstime’ kunnen de drie muzikanten van het ‘Don Diego Trio’ bij ons niets meer verkeerd doen. De 48-jarige en meer dan 30 jaar actieve Don Diego Geraci is de songschrijver, gitarist en leadzanger van dit Italiaanse trio met Giulio Farinelli als bassist en Andy Caligaris als drummer.

Het ‘Don Diego Trio’ begon in 2014 als een initiatief van Diego Geraci om zijn favoriete rock- en rockabilly-muziek live te gaan spelen doorheen heel Europa en daarnaast platen op te nemen met de door hem gecomponeerde songs in deze muziekstijlen, aangevuld met een zorgvuldige selectie van liedjes voor een gepersonaliseerde coverversie. Ter gelegenheid van hun tiende verjaardag werd nu een twintig (ja 20) songs tellende nieuwe cd uitgebracht met als veelzeggende titel “10th”. Op het cd-hoesje meldt Diego Geraci dat deze plaat eigenlijk een samenvoeging is van vier EP’s met telkens vijf nummers in verschillende muziekstijlen.

Eerst is er “The Truckin’ Country” met o.a. de zelf gecomponeerde songs “Waiting For A Beer” en “You’ve Got A Truck (But No Place To Go)” en een cover van het countrynummer “Truck Drivin’ Man” van ‘Terry Fell And The Fellers’ uit 1954. Deel twee brengt vijf nummers onder de noemer “The High Octane Rockabilly” met vier songs die Diego Geraci schreef waaronder “Hee Haw” (zie video nr. 3) en een cover van het nummer “Crazy Shoes” van Ronnie Dawson uit zijn album “Monkey Beat!” uit 1994.

Op de twee andere video’s bij deze recensie kunt u genieten van het voor zijn vrouw geschreven maar grappig bedoelde liedje “I Hate You” dat het trio live speelde in de Bed’n Blues-Living Room en van de song “Little Queenie” die Diego schreef voor zijn eigen dochter Beatrice. Beide nummers behoren tot het derde segment van deze plaat dat onder de titel “The Hillbilly Swing” werd opgenomen. De cover die hierbij hoort is Chuck Berry’s “Thirteen Question Method” uit diens album “Chess Masters” van 1983.

De vierde muziekstijl die het ‘Don Diego Trio’ op het album “10th” eert is “The Surf Loaded Rock” met als eerste song “Luchadores Dance” dat hier net als de eerder vermelde cover van “Crazy Shoes” gezongen wordt door zijn componist, zijnde bassist Giulio Farinelli. Daarna volgen nog drie songs van de hand van Diego Geraci en afgesloten wordt er met een cover van de instrumentale rockklassieker “Tequila” van ‘The Champs’ uit hun plaat “Go Champs Go” van 1958. Niet te versmaden is trouwens de 21e song op deze cd, met name de door Don Diego op zijn prachtige ‘BlackBeard’-gitaar gespeelde kraaiende kippengeluiden die ons hier nog als een bonustrack wordt aangeboden door het ‘Don Diego Trio’.

Zoals het aanwezige publiek tijdens hun live shows zullen kunnen getuigen is het vrolijkheid en ‘fun’ van begin tot einde tijdens hun optreden. En dat is niet anders het overheersende gevoel bij het beluisteren van deze nieuwe plaat van het ‘Don Diego Trio’. Als u zelf ook eens uit de bol wilt gaan tijdens zo’n live-optreden, dan bent u nu al van harte uitgenodigd voor een nieuwe show van dit Italiaanse toptrio bij ‘Bed ’n Blues’ in Halen op woensdag 4 september 2024. See you all there!!!

(valsam)